Aanmelden
login

Hypnose Vereniging Nederland onderscheidt zich van andere verenigingen doordat de door haar geaccrediteerde opleidingen Directe hypnose onderwijzen, gebaseerd op en geïnspireerd door het werk van Dave Elman.

Behandelingen door hypnotherapie zijn bewezen effectief waardoor er steeds meer belangstelling is voor deze vorm van therapie. Hypnotherapie kent verschillende stromingen die zich in min- of meerdere mate onderscheiden van andere methoden om mensen therapeutisch te behandelen.

Aanmelden bij Hypnose Vereniging Nederland

Hypnotherapeuten die een opleiding in Directe hypnose hebben gevolgd via een van de geaccrediteerde opleidingen, kunnen zich bij HVNL aanmelden als aspirant- of volwaardig lid. De Hypnose Vereniging Nederland is als agentschap erkend door het International Hypnotherapist Register IHR.

Directe hypnose

Binnen de Hypnose en hypnotherapie zijn twee grote stromingen te onderscheiden:

  1. Directe hypnose – grondlegger Dave Elman
  2. Indirecte hypnose – Milton Erickson

De grondlegger van Directe Hypnose is Dave Elman (1900 – 1967). Elman werkte aanvankelijk als radiopresentator, songwriter en was zeer bedreven in de Showhypnose en Therapie. Hij was ervan overtuigd dat de diepte van de hypnose een belangrijke voorwaarde is voor de effectiviteit van de behandeling. Omdat de bescheiden Elman geen grote PR- of marketing skills had, bleef zijn methode lange tijd onbekend bij het grote publiek. Maar zijn technieken bleven niet onopgemerkt in het medische circuit en artsen en specialisten wilden maar al te graag van hem leren. Inmiddels is men er alom van overtuigd dat de man een fenomeen was en worden zijn technieken op steeds grotere schaal toegepast.
Zijn tegenhanger hierin was Milton Erickson, die Indirecte hypnose praktiseerde. Erickson was van mening dat de diepte van de hypnose minder belangrijk was. Het is wel duidelijk dat de meningen van beide heren zeer regelmatig botsten.

Met directe hypnose binnen 1 á 2 sessies resultaat

Een onomstreden feit is dat met Directe hypnose snel resultaten worden behaald, vaak al binnen een à twee sessies. Met deze methode ga je naar een diepe hypnose. Dat maakt dat het deel van het bewustzijn dat als een soort filter werkt (Kritische Factor) minder actief is. Suggesties en/of gewenste veranderingen worden dan sneller en beter geaccepteerd door het onderbewustzijn.
De diepte van de hypnose die in een sessie wordt bereikt is voor iedereen anders. We reageren immers ook allemaal verschillend op bepaalde situaties, omstandigheden en gebeurtenissen. Hypnotiseurs en hypnotherapeuten weten hier tijdens de sessie op te anticiperen om een optimaal resultaat te bereiken.